logo
  • Anticamera
    022 44-11-85
  • Informații
    022 43-85-15
  • Ziua mondială a spălatului pe mâini (Global Handwashing Day) este marcată anual la 15 octombrie și este dedicată creșterii gradului de conștientizare și înțelegere cu privire la importanța spălatului pe mâini cu săpun ca un mod simplu și eficient de prevenire a bolilor și salvare a vieților. 

    Există multe boli care ar fi putut fi evitate dacă te speli pe mâini la timp (sau cel puțin ștergeți-le cu şerveţele umedă). Dizenterie și febră tifoidă, hepatită și holeră și infecțiile respiratorii – toate aceste boli sunt rezultatul unei spălări proaste a mâinilor. Un număr imens de oameni merg la spitale tocmai pentru că uită să se spele pe mâini la timp.

    Conform statisticilor, spălarea mâinilor cu săpun, la întoarcerea acasă din locuri publice sau după călătoria în transport, după ce mergem la toaletă și înainte de a mânca, poate reduce bolile diareice cu mai mult de 40%, iar infecțiile respiratorii cu aproape 25%.

    Știți că:

    • de la vârful degetelor până la coate pot fi pe de la 2 milioane la 140 de milioane de bacterii;
    • pe mâini bacteriile și microbii pot rămâne în viață până la 3 ore;
    • mâinile umede transmit de 1000 de ori mai multe bacterii decât mâinile uscate;
    • milioane de bacterii sunt ascunse sub ceas sau brățară pe braț și pot exista mai multe bacterii sub inelul de logodnă decât există locuitori în toată Europa!

    Sa dovedit:

    • microbii de pe pielea mâinilor murdare persistă și continuă să trăiască în 95% din cazuri și mor în 10 minute dacă sunt așezați pe pielea curată a mâinilor;
    • există mai mulți microbi și bacterii pe mâinile femeilor decât pe mâinile bărbaților. Aceasta se datorează acidității diferite a pielii (la femei este mai scăzută), transpirației și nivelurilor hormonale diferite;
    • cei care se ocupă de muncă manuală au mâini mult mai curate decât lucrătorii de birou. În clasamentul articolelor de uz casnic infectate cu microbi, liderii sunt telefonul (inclusiv și telefonul mobil), la birou, tastatură și  mouse de la computer .

    Este foarte important să vă spălați bine mâinile cu săpun:

    • înainte de mese;
    • înainte de a hrăni copilul și după schimbarea scutecelor pentru copil;
    • înainte de gătit, deoarece microbii patogeni de la mâinile murdare pot intra în corpul uman cu alimente;
    • după atingerea cărnii crude sau a peștelui, după prelucrarea alimentelor crude, deoarece microbii și virușii se înmulțesc în special rapid cu astfel de produse.

    Este necesar în special să vă spălați pe mâini după:

    • după ce ai vizitat toaleta, se știe că după vizitarea toaletei numărul de bacterii de pe degete se dublează!
    • ai dus gunoiul,
    • după atingerea banilor,
    • după contactul cu animalele, încălțămintea murdară sau o cârpă murdară,
    • precum dacă mâinile par necurate sau au miros.

    Este important nu numai să vă spălați mâinile cu săpun, ci și să le uscați nu mai puțin bine, deoarece mâinile umede transportă mai multe bacterii și viruși decât cele uscate. Cel mai eficient mod de a reduce răspândirea bacteriilor este utilizarea unui prosop de hârtie.

    Rețineți! Mâinile sunt principalii purtători ai germenilor care cauzează boli. Pentru spălarea corectă, eficientă și adecvată a mâinilor trebuie să fie practicată în mod consecvent, temeinic prin efectuarea următorilor pași:

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP