logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  022 43-85-15
 • În perioada 20-26 ianuarie 2020 se desfășoară Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, în cadrul căreia au loc diverse evenimente, ce au drept scop informarea și sensibilizarea femeilor cu privire la importanța depistării bolii la timp dar și prevenirea acesteia. Cancerul de col uterin este una dintre cele mai des întâlnite patologii și reprezintă a doua cauză de deces prin cancer în rândul femeilor din Republica Moldova, depășind numărul  cazurilor de cancer la sân. Această patologie poate apărea la femeile de orice vârstă. În urmă cu ceva timp cancerul de col uterin se întâlnea mai frecvent la femeile cu vârsta cuprinsă între 40-60 de ani, acum însă acesta a „întinerit” și se depistează adesea la femeile de 30 – 35 ani.

  Factorii ce cauzează cancerul de col uterin:

  • Activitatea sexuală timpurie;
  • Parteneri multipli;
  • Bolile inflamatorii ale organelor genitale și infecțiile netratate;
  • Avort;
  • Utilizarea pe termen lung a contraceptivelor hormonale;
  • Fumatul, alcoolul, obezitatea etc.;
  • Imunitatea scăzută.

   

  Boala se manifestă prin faptul că celulele care acoperă colul uterin încep să se multiplice într-un mod anormal și incontrolabil. Specialiștii au stabilit că există mai multe cauze care pot duce la apariția cancerului de col uterin. Dintre acestea, cea mai frecventă cauză este infecția cu virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV), deoarece se întâlnește la toate femeile cu acest tip de cancer. Virusul ajunge în organism în timpul actului sexual . Acesta se află pe mucoasa colului uterin, unde începe să se multiplice.
  Din momentul infectării până la apariția tumorilor maligne pot trece chiar câțiva ani. Din fericire, în această perioadă, pot fi identificate modificări precanceroase ale epiteliului cervical și etapele inițiale ale procesului oncologic. Depistarea precoce a bolii este foarte importantă, deoarece în această perioadă nu există simptome specifice. Simptomele precum hemoragiile, durerile, secrețiile vaginale apar mai târziu, în stadiile finale.
  Investigațiile necesare pentru depistarea celor mai timpurii modificări sunt disponibile oricărei femei. Trebuie doar să meargă la clinică și să efectueze o investigație citologică – testul Papanicolau (PAP-test). Dacă rezultatele testului vor fi în limitele normalului, următorul test trebuie făcut peste 3 ani.
  Este important să cunoașteți că cea mai bună protecție împotriva cancerului de col uterin este consultarea anuală a medicului și screeningul periodic, cel puțin o dată la 3-5 ani.
  Datorită screeningului periodic, în țările dezvoltate poziția cancerului de col uterin a fost deplasată de pe primul loc pe locul 7 printre toate cazurile de cancer în rândul femeilor
  Statisticile arată că programul de screening organizat cum ar fi Săptămâna Europeană de Prevenire a cancerului de col uterin, previn aproximativ 80 % din cazuri.
  În întreaga Europă aproximativ 60.000 femei dezvoltă cancerul de col uterin, alte 30.000 mor anual, în timp ce 225.000 femei trăiesc cu această boală (primesc tratament sau nu).

   

  Doamna Ala Reajeva, doctor în științe medicale, medic ginecolog în cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, a discutat mai detaliat la Radio Moldova despre această boală.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP